Despre noi

CINE SUNTEM ȘI ÎN CE CREDEM

Animal Society este un nume nou în spatele căruia stă o echipă veche. De 25 de ani luptăm pentru binele animalelor, iar în ultimii 18 ani probabil ne-ați știut ca Vier Pfoten România. Deși din primăvara lui 2018 ne continuăm munca sub un nume nou, cei de la Vier Pfoten ne-au rămas în continuare parteneri de drum și principali colaboratori.

MISIUNEA NOASTRĂ

Misiunea noastră? Probabil aceeași cu a voastră, cei care priviți animalele ca pe niște membri ai familiei: să trăim într-o lume și mai ales într-o țară unde animalele sunt tratate mai bine de către oameni, iar oamenii primesc mai mult ajutor și mai multă iubire din partea animalelor, în schimb. Nu suntem stăpânii lor, suntem prietenii lor. Și, când se întâmplă ca prietenii noștri să nu poată vorbi, noi vom fi mereu aici, s-o facem în numele lor.

Pentru că prietenii contează, pentru că nu doar animalele au de câștigat din tratarea cu respect a oricărei forme de viață, ci și noi, oamenii. Această interdependență între specii stă la baza tuturor proiectelor noastre. La Stray Animal Care ne angajăm să rezolvăm problema câinilor străzii într-un mod uman, adică să luăm toți maidanezii de pe străzile orașelor fără a-l face pe vreunul să sufere, pentru binele lor, al animalelor, și al oamenilor deopotrivă. Iar cu Câini pentru oameni am demonstrat că niște câini luați de pe stradă se pot transforma în veritabili supereroi. Transformați cu grijă, răbdare și afecțiune, din maidanezi comuni în câini de terapie de care se bucură oameni aflați la nevoie, prietenii noștri contribuie de 14 ani la îmbunătățirea constantă a percepției publice asupra animalelor nimănui. În paralel cu proiectele noastre, vom continua să aprofundăm studiile referitoare la relația și comunicarea om-animal. Pentru că să le înțelegem mai bine înseamnă să le tratăm mai bine. Ambiția noastră este să-i facem pe români și pe oameni în general să se poarte mai frumos și mai responsabil cu toate animalele cu care intră în contact. Deși un viitor în care nici un animal și nici un om să nu mai sufere e greu de imaginat, unul în care să reducem semnificativ suferința din jur este în puterea noastră. Și-l putem transforma în realitate împreună, începând chiar de azi.

PROIECTUL „CÂINI PENTRU OAMENI”

Câini pentru oameni, singurul proiect de terapie asistată de animale cu câini metiși din România, a debutat în 2004. Atunci, pionierul nostru și eroul din mascota noastră, Tibi, a devenit primul fost maidanez care a fost nu doar salvat de pe stradă, ci a fost și antrenat ulterior pentru a devenit un bun câine de terapie.

Și Tibi chiar a fost un câine minunat de terapie. La moartea lui, 12 ani mai târziu, au plâns zeci de prieteni de toate vârstele, fie ei bătrâni de la centrul pe care Tibi și trainerii noștri îl vizitau regulat, copii cu nevoi speciale din programul nostru de terapie sau familia lui, Miky și George, care acum îi au pe Țuca și Toto.

În cei 14 ani care au trecut, multe alte sute de copii cu dizabilități și bătrâni instituționalizați s-au bucurat de proiectul nostru, pentru că lui Tibi i-au călcat pe urme niște câini la fel de speciali. Astăzi, din proiect fac parte cu normă întreagă Mulan, Țuca și Toto, iar part time mai iau cu bucurie parte la acțiunile Câini pentru oameni prietenii ”de buzunar” ai Ancăi, adică Mura și Pișpi. Toți cei cinci au fost salvați fie din adăposturi, fie direct de pe stradă și, dintre sutele de câini salvați de membrii echipei noastre, au fost aceia care s-au făcut remarcați prin niște calități cu totul speciale, pe care orice câine care începe pregătirile pentru a deveni terapeut trebuie să le aibă.

Practic, din câinii nimănui, cei cinci au devenit mai întâi câinii noștri, ai casei, după care, în urma muncii asidue, au ajuns câinii noștri și ai voștri, ai tuturor. Niște animale pe care societatea le crezuse pierdute și care acum întorc înzecit serviciul oamenilor care le-au arătat afecțiune și le-au oferit adăpost și protecție.

Din 2016, proiectul nostru beneficiază și de un centru propriu, aflat pe Prelungirea Ghengea nr. 195, unde vă așteptăm în vizită.

Pe lângă terapia cu copii și bătrâni, proiectul nostru desfășoară de doi ani un program nou și de tot mai mare succes, care presupune interacțiunea cu studenți în timpul sesiunii de examene. No Stress with Four Paws este încercarea noastră de a le arăta adolescenților care trec, unii, în premieră prin stresul sesiunii, că există lumină nu doar dincolo de sesiune, ci chiar în timpul acesteia, atunci când ești înconjurat de ființe care te iubesc și te susțin.

PROIECTUL „STERILIZEAZĂ ȘI SALVEAZĂ”

Sterilizează și salvează este un proiect vechi de 20 de ani care are o soluție eficientă și demonstrată științific pentru o împăcare istorică între două tabere pe care mulți le credeau ireconciliabile: cei care vor câinii luați de pe stradă cu orice preț și cei care nu vor să-i știe uciși cu nici un chip.

Sterilizarea animalelor cu și fără stăpân a fost de la bun început prioritatea noastră, fiind nu doar cea mai umană, ci și cea mai eficientă metodă de a rezolva problema câinilor de pe străzi, recomandată de Organizația Mondială de Sănătate.

În cele două decenii în care am lucrat împreună, echipa noastră a sterilizat câini din peste 20 de țări și 3 continente (Europa, Asia și Africa), pe lângă cei aproximativ 200.000 sterilizați doar în România. SAC include și acțiuni internaționale de vaccinare antirabică în țări cu probleme în acest sens: recent, în martie 2018, noi și partenerii noștri străini am vaccinat antirabic peste 50.000 de câini numai în Myanmar. De asemenea, facem parte din echipa internațională pentru dezastre a Four Paws, a cărei misiune este să salveze animalele din țările afectate de calamități.

Pe lângă sterilizarea propriu-zisă (însoțită de obicei și de vaccinarea și microciparea câinilor), echipa noastră mai desfășoară, alături de autoritățile locale, campanii în care membrii comunităților sunt încurajați să fie responsabili, să nu-și mai abandoneze animalele și să le trateze cu respect, dar și să respecte legea care ne obligă să ne sterilizăm câinii.

Atunci când și ajutorul din partea autorităților locale este la înălțime, se ajunge la rezultate de excepție. În Sibiu sau Dej, de pildă, implicarea totală a factorilor de decizie a redus practic la zero numărul animalelor de pe străzi, fără să se recurgă la eutanasie. De altfel, alegerea eutanasiei în locul sterilizării și al campaniilor de responsabilizare civică este o opțiune nu doar crudă, iresponsabilă și costisitoare, ci și ineficientă, deoarece tratează efectul în loc să trateze cauza.

Pentru 2018, pe lângă multiplele campanii de sterilizare a câinilor de peste tot din țară, echipa Sterilizează și salvează pregătește și o campanie națională de sterilizare a pisicilor fără stăpân.