E drept, întrebarea putea părea multora retorică, însă noi ne-am străduit să găsim cu adevărat avantajele și dezavantajele fiecărui procedeu. Oricât de obiectivi și chiar de ”avocați ai diavolului” am încercat să fim, am găsit adopției doar avantaje și cumpărării doar dezavantaje. Încercăm să le rezumăm mai jos:
- Adopția este gratuită, pentru un cățel de rasă veți plăti în schimb sute de euro;
- Maidanezii (în limbaj profi – câinii de rasă comună) sunt mai sănătoși. În condițiile grele de pe stradă sau din adăposturi, aceștia au fost expuși vrând-nevrând unei selecții naturale agresive, rezultatul fiind un mai bun echilibru genetic, deci șanse mult mai mici de a dezvolta boli grave. Câinii de rasă, pe de altă parte, au o serie lungă de probleme genetice cauzate de modificarea morfologică, recunoscute deja pentru aproape fiecare rasă în parte (buldogii au probleme respiratorii grave, ciobăneștii germane și dobermanii probleme articulare, câinii cu păr lung probleme cu urechile, labradorii și rotweillerii sunt predispuși la diverse forme de cancer etc.). În plus, de cele mai multe ori, câinii ieftini, de obicei vânduți ilegal pe platforme de tip OLX, au probleme de sănătate mult mai mari, pe lângă cele care apar deja în mod natural, din cauza împerecherii și depozitării lor (pentru că așa sunt tratați, ca marfă) în condiții improprii.
- Maidanezii sunt mai adaptabili, deoarece viața pe stradă i-a expus la tot felul de stimuli diverși. Un câine care este deja obișnuit (comportamental dar și genetic) cu condițiile grele de viață de pe stradă sau din adăpost nu va mai avea reacții disproporționate (frică, lătrat, agresivitate, anxietate etc.) la condițiile mult mai bune pe care le va găsi într-o familie, odată ce se va adapta la noul stil de viață, fapt ce necesită însă răbdare, deoarece durează în general câteva săptămâni.
- Maidanezii sunt ”mai unici”, adică de o mult mai mare diversitate genetică și morfologică. Practic puteți găsi maidanezi nu doar de toate mărimile ori culorile și cu orice tip de temperament, ba chiar unii care să semene mai mult sau mai puțin cu aproape orice rasă vă puteți imagina.
- Orice câine vine la pachet cu o serie luuuungă de avantaje în ceea ce privește sănătatea fizică și emoțională a familiei din care va face parte. Pe plan psihologic, însă, adopția are de asemenea un avantaj important față de cumpărare: salvând un suflet pe care nimeni nu îl dorește și contribuind la rezolvarea imensei suferințe a animalelor de pe străzi, dai un exemplu copiilor și apropiaților tăi despre ce înseamnă să fii un adult bun, responsabil, inspirat și la urma urmei fericit. Pe de altă parte, cumpărând un câine de rasă susții o industrie criminală, care tratează animalele ca pe mărfuri și potențialii lor cumpărători ca pe mușterii. Se subînțelege ce exemplu va fi acesta pentru un copil, de pildă.
La finalul atelierului, odată ce-am stabilit avantajele și dezavantajele adopției/cumpărării, ne-am înhămat la a le comunica privitorilor la ce trebuie să se aștepte odată ce au un câine nou în casă, fie el pui sau adult, cumpărat sau adoptat. Am ajuns astfel la ”Regula Celor 3”:
- În primele 3 zile, câinele s-ar putea să fie agitat, să se miște foarte puțin, să fie confuz în legătură cu locurile unde își poate face nevoile sau poate dormi, să nu mănânce și să-și exprime zgomotos anxietatea.
- După primele 3 săptămâni, câinele va fi învățat deja rutina voastră, va ști care sunt locurile pentru făcut nevoile și dormit, va începe să-și arate personalitatea și să-și testeze limitele. Aceasta este o perioadă ESENȚIALĂ în educarea corectă a lui, tocmai pentru că este cea în care află ce i se permite și ce nu. Dacă nu vă permiteți să luați un dresor, asigurați-vă că cunoașteți totuși cât mai bine subiectul citind articole de specialitate. De asemenea, evitați pe cât posibil (sfatul nostru este chiar să eliminați) răspunsurile de tip negativ la comportamentele lui (bătaie, ceartă, furie, țipete etc.). Ideal este ca orice comportament pe care vreți descurajat să fie tratat prin răsplată/recompensare (cu mâncare sau verbal și fizic, prin afecțiune) atunci când câinele se oprește, la cererea dvs, din respectivul comportament.
După primele trei luni, câinele se va simți parte din familia voastră și voi îl veți percepe la fel, așa că treburile vor merge, în sfârșit, ca unse. Succes!