Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai Animal Society și ai comunității locale, pentru a discuta liniile de acțiune viitoare cu privire la gestionarea umană, eficientă și sustenabilă a problemei câinilor maidanezi din oraș.
Întâlnirea a avut loc în contextul derulării unui program pilot unic în Europa, lansat în anul 2019 de Animal Society și FOUR PAWS International, cu sprijinul Primăriei Galați, în care au fost recrutați și implicați reprezentanți ai comunității locale. Astfel, cele patru grupuri de lucru constituite de comunitatea gălățeană au analizat problema animalelor fără stăpân din Galați și au dezvoltat și implementat un plan de acțiune la nivel comunitar, împreună cu Animal Society.
„Este un proiect prin care am reușit cu certitudine să demonstrăm că ideea de comunitate este una funcțională și vă asigur că în mine veți găsi mereu un partener deschis la dialog. Mai mult, avem în vedere unele modificări necesare ale unor hotărâri de Consiliu Local și cred că vom reuși astfel să conștientizăm populația și cu privire la necesitatea respectării prevederilor legale privind gestionarea eficientă a problemelor privind câinii de rasă comună”, a spus primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu
„Planul de acțiune propus are în vedere atingerea a patru obiective principale: reducerea numărului de câini născuți, pierduți, abandonați de pe străzi, prin promovarea unui comportament responsabil, cum ar fi microciparea și înregistrarea câinilor; îmbunătățirea atitudinii și a mentalității generale față de câinii de rasă comună; creșterea numărului de adopții a câinilor abandonați în adăposturi și elaborarea unui plan de acțiune uman, eficient și sustenabil de gestionare a populației câinilor maidanezi din oraș. Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat în acest program, care are deja rezultate vizibile. De asemenea, îi mulțumim domnului primar pentru aprobare și susținere” a spus Anca Tomescu, președinte al Animal Society.
Reducerea numărului de câini din adăposturi este un obiectiv cheie, importanța respectării legii cu privire la înregistrarea și sterilizarea câinilor, promovarea unui comportament responsabil și empatic sunt obiective cheie, subliniate și de Corina Grigore, Președintele Asociației Help Lăbuș, un reprezentant cheie al comunității, prezentă la întâlnire prin intermediul platformei Zoom – „Experiența acestei colaborări mi-a întărit încrederea că, acționând împreună, vom reuși să construim comunitatea sănătoasă, responsabilă, empatică față de aceste animale care suferă din cauza noastră. Amintesc încă o data importanța unui comportament responsabil, a respectării legii și cea a adopției, ca fiind cele mai umane și mai eficiente soluții.
Planul de acțiune propus astăzi va trece în faza de implementare și sunt așteptate rezultate vizibile până la sfârșitul acestui an, municipiul Galați devenind astfel un model de bune practici în gestionarea problemei câinilor fără stăpân și un exemplu pentru alte orașe din România, precum și din alte țări din regiune.