Din anul 2012 Animal Society (atunci Vier Pfoten România) a început vizitele într-un centru de seniori din cadrul DGASPC sector 6. Cu susținerea DGASPC sector 6 am reușit să vizităm timp de 8 ani pe seniorii din centru, săptămânal, împreună cu câinii noștri, până la începerea pandemiei.
Astfel, în fiecare miercuri dimineață noi vizitam fiecare etaj al centrului și ofeream puțină atenție și afecțiune fiecărui rezident care își dorea să interacționeze cu câinii noștri. Fiindcă i-am vizitat atât de mulți ani, am început să ne împrietenim cu mulți dintre beneficiari, dar și cu angajații centrului care ne primeau cu brațele deschise. Seniorii au început să aibă fiecare câinele lor preferat, să aștepte cu bucurie ziua de miercuri, să păstreze mâncare pentru noii lor prieteni cu blană și să ne poveastească despre viața lor și animalele pe care le-au avut. Deși uneori era greu să îi vedem trecând prin perioade mai dificile, aceste vizite au fost la fel de importante pentru noi cum sperăm că au fost și pentru ei.
Prin intermediul Activităților Asistate de Animale noi ne-am propus să creștem calitatea vieții, să stimulăm memoria, să îi stimulăm fizic pe seniori prin plimbări scurte sau periatul câinilor, să le oferim tuturor un subiect de discuție, să împărtășim împreună despre experințele noastre cu animalele, activități care duc la o stare de bine și la creșterea sentimentului de apartenență și să creăm relații de atașament, imporante pentru seniorii instituționalizați.
Studiile însoțesc aceste idei și arată că activitățile asistate de animale în cadrul centrelor pentru seniori duc la interacțiuni pozitive cu câinele, cu terapeutul, dar și cu ceilalți oameni. Este importantă dorința generală de a interacționa cu animalele, iar rolul insoțitorului câinelui este esențial, câinele reprezentând un suport pentru a crea o relație pozitivă cu terapeutul care îl însoțește. În urma interacțiunilor, s-au observat scăderi ale agitației, ale agresiunilor verbale, a tristeții și o creștere a stării de bine, a abilităților de comunicare, precum și o îmbunătățire a stimei de sine. Aceste beneficii sugerează faptul că activitățile asistate de animale au succes în îmbunătățirea comportamentului beneficiarilor cu demență sau Alzheimer, dar trebuie luat în calcul gradul de afectare. Deși astfel de interacțiuni nu duc la încetinirea bolilor, ajută la creștrea calității vieții.
Mulți seniori pot fi afectați de depresie, ca rezultat al singurătății, izolării sau separării de familie. Câinele poate ajuta prin simpla sa prezența, mângâiatul unui câine ducând la o scădere a tensiunii arteriale și la reducerea stresului. Hrănirea și îngrijirea (periatul) câinelui ajută la menținerea abilităților fizice și creștere gradului de activitate. În plus, pentru pacienții cu dificultăți de vorbire, interacțiunea non-verbală dintre aceștia și câine poate fi liniștitoare.
Terapia Asistată de Animale și Activitățile Asistate de Animale par să promoveze abilitățile sociale și de comunicare, să faciliteze:
- limbajul verbal și corporal și interacțiunea, crește bine-
- ființa, stima de sine și atitudinea mentală pozitivă și crește
- dorința de a participa la activități de agrement și de a fi într-un grup.
- terapia cu animale de companie poate îmbunătăți calitatea vieții, starea de spirit (în special
- anxietate și singurătate), motivație și comportament social
Mai jos vă prezentăm două testimoniale primite în anii trecuți de la psihologul centrului de seniori pe care l-am vizitat, precum și de la unul dintre beneficiari:
”Dacă ar fi să aleg un motiv pentru care mă impresionează prezența lor mi-ar fi destul de dificil: poate faptul că beneficiarii renunţă la micul dejun şi îşi strâng bucăţele de salam, poate faptul că cer fotografii ca să le arate nepoţilor ce bucurie au, poate pernele personalizate cu chipul câinilor de care nu se dezlipesc niciodată, poate dorinţa de a-i plimba prin curte, căci altfel nu se ridică din pat, poate toate îmbrăţişările, alintările, mângăierile primite şi oferite, acum când este atâta nevoie de tandreţe, poate toate petrecerile şi momentele festive care ne-au îndulcit zilele, poate zâmbetul deschis şi autentic care-şi găseşte din ce în ce mai greu loc pe chipul lor, poate multele amintiri care ne umplu nopţile de insomnie şi poate încă multe altele care sunt greu de cuprins în câteva cuvinte.” (Daniela Dumitrescu, psiholog în cadrul centrului pentru vârstnici Floare Roșie.)
”Nu aveți idee cât de mult înseamnă pentru noi, vizitele voastre. Avem o conexiune cu voi și cu câinii, îmbătrânim cu toții împreună. Îmi aduc aminte cât de triști am fost toți când a murit Tibi (unul dintre câini). Pentru noi, voi sunteți parte din familie.” (Domna P., rezident în cadrul centrului pentru vârstnici Floare Roșie)
Astfel de motive, atât subiective și persoanle, cât și cele obiective, au susținut progrmaul nostru și ne-au încurajat să menținem vizitele constante. De asemenea, ne-au aratat și efectul major pe care îl pot avea animalele în viața noastră și în societate.
Bibliografie:
Olsen, C., Pedersen, I., Bergland, A., Enders-Slegers, M. J., & Ihlebæk, C. (2019). Engagement in elderly persons with dementia attending animal-assisted group activity. Dementia, 18(1), 245-261
Peluso, Silvio & De Rosa, Anna & de lucia, Natascia & Antenora, Antonella & Illario, Maddalena & Esposito, Marcello & De Michele, Giuseppe. (2018). Animal-Assisted Therapy in Elderly Patients: Evidence and Controversies in Dementia and Psychiatric Disorders and Future Perspectives in Other Neurological Diseases. Journal of Geriatric Psychiatry and Neurology.
Pope, William & Hunt, Caralise & Ellison, Kathy. (2016). Animal assisted therapy for elderly residents of a skilled nursing facility. Journal of Nursing Education and Practice.
https://www.asccare.com/benefits-therapy-animals-seniors/