Ca să înțelegem de ce aducerea câinilor la muncă este cel mai bun lucru care i se poate întâmpla atât unei companii, cât și angajaților ei, trebuie mai întâi să înțelegem ce se întâmplă în creierul și în corpul unui om în prezența unui câine.

Cel mai bine e să începem cu începutul: autorii de specialitate întind tot mai departe momentul domesticirii câinilor, tot mai mulți căzând de acord că prima domesticire s-ar fi petrecut nu acum 15.000 de ani, cum se credea până recent, ci mult mai probabil acum vreo 35.000 – 45.000 de ani. Zeci de mii de ani de conviețuire înseamnă enorm; în această perioadă în care ne-am ”citit” tot mai bine unii pe ceilalți, ambele specii au trecut prin modificări neurochimice, psihologice și comportamentale care le-au făcut tot mai compatibile între ele. Câinii nu au învățat să vorbească în acest timp și nici oamenii să latre cu sens, în schimb am ajuns la ceva mult mai important: la a ne ÎNȚELEGE fără a împărți același limbaj. Noi știm ce încearcă să ne spună câinii noștri, iar ei cu siguranță știu ce le spunem noi, ceea ce e uimitor, dacă stăm să ne gândim un pic la asta. Dar nu stăm să ne gândim, tocmai pentru că cei 45.000 de ani de relație fac ca această comunicare aproape telepatică o normalitate, o banalitate, ceva cu care ne naștem. Dar înțelegerea e doar începutul.

Toată acea compatibilitate pe trei planuri (repetăm: neurochimic, psihologic și comportamental) se reflectă în minunile care se întâmplă în corpurile noastre atunci când avem câini sociabili și drăguți în preajmă. Când interacționezi sau pur și simplu împarți camera cu un câine, pulsul îți scade, tensiunea arterială la fel, mușchii se relaxează, respirația devine mai profundă și mai calmă, iar toate astea înseamnă o reducere a stress-ului general, dar mai ales înseamnă că, în cazul în care veți fi expuși la o circumstanță stresantă(un deadine apărut din senin, o ceartă cu un coleg, un obstacol neprevăzut în desfășurarea unui proiect etc.), răspunsul vostru la stress va fi mult îmbunătățit, capacitatea de decizie mai bună, atitudinea mai pozitivă, optimismul mai mare, curajul mai mult și așa mai departe. Toate aceste avantaje se datorează deja celebrilor hormoni care sunt secretați în creierele noastre în prezența câinilor: oxitocina și serotonina, ambele substanțe cheie pentru senzația de fericire, de calm, de siguranță. Sunt exact aceleași substanțe care se secretă și când ne aflăm în preajma oamenilor pe care îi iubim, dar atunci când suntem cu copiii sau cu câinii noștri, secreția lor atinge cote record. Cum ar veni, când vei fi lângă copilul sau câinele tău vei fi cel mai aproape de acea senzație atât de căutate de ”fericire pură”.

În concluzie, prezența câinilor în birouri înseamnă mult mai mult decât doar niște angajați veseli. Înseamnă niște angajați mai concentrați, mai atenți, mai sociabili, mai capabili să ia decizii bune în timp scurt, mai plăcuți unii față de ceilalți și, evident, față de eventualii clienți sau colaboratori. Nu avem nicio îndoială când vă spunem că, atunci când pui totul cap la cap și permiți accesul cu câinii la birou într-un mod sigur și controlat, productivitatea și succesul companiei dvs. vor crește. Ce ar fi să încercați, deci? Pentru o probă ori un episod pilot vă putem face și noi o vizită, la o adică, de ce nu?

Share this post