Cel de-al patrulea atelier pe care l-am ținut a încercat să le facă puțin dreptate pisicilor, deoarece vorbiserăm foarte mult despre câini la primele trei. Pentru aceasta am apelat la Ana Maria Băsceanu, specialist în comportament felin, pet sitter profesionist și autoarea cărții ”Ghid de inițiere în comportamentul pisicilor”.
Evident, Ana ne sfătuiește că trebuie să începem de la o mai bună înțelegere a comportamentului felin și a nevoilor pisicești. Pe lângă cele de bază, pe care le știm deja de la câini sau chiar de la copii, pisicile mai au și câteva nevoi specifice, care în case sau apartamente pot fi greu de asigurat, în absența unor cumpărături inteligent făcute. Mai exact, pisicile au nevoie să vâneze, să se cațere, să zgârie și să se ascundă. Toate aceste nevoi, pe care pisicile și le-ar îndeplini singure în sălbăticie, se pot asigura și în casă prin cumpărarea unor produse specifice, anume: jucării interactive (pe care le pot ”vâna” prin casă), suporturi speciale de hrană de tip puzzle, ansambluri destinate pisicilor cu locuri special destinate pentru zgâriat, cățărat, ascuns etc. Desigur că, dacă nu stați prea bine cu finanțele, o cutie cinstită de carton la vremea ei poate face minuni.
Odată ce ați înțeles nevoile specifice ale felinelor, o să înțelegeți și mai multe dintre comportamentele lor și o să învățați să le respectați limitele, mai ales că nerespectarea limitelor unei pisici s-ar putea să fie destul de dureroasă pentru dumneavoastră și chiar periculoasă pentru un copil mic. Așadar, evitați greșelile frecvente pe care le fac oamenii când interacționează cu pisici. Noi am pus accent pe două dintre ele: folosiți mâinile exclusiv ca să le mângâiați, nu ca să vă jucați cu pisicile așa cum vă jucați cu câinii, și nu mângâiați pisica atunci când aceasta este întinsă pe spate, cu burta în sus.
Și tot înțelegerea nevoilor pisicești vă va face și să vă pregătiți din timp cu obiectele necesare în casă odată cu venirea ei (bolurile pentru mâncare și apă, jucăriile și obiectele discutate mai sus etc.).
În fine, am rezervat o parte importantă a atelierului nostru unei discuții despre importanța și avantajele sterilizării la pisici, care e chiar mai utilă și mai importantă decât în cazul câinilor. Sterilizarea previne marcarea cu urină (și reduce mirosul înțepător al acesteia), reduce comportamentul de vagabondaj al motanilor, agresivitatea acestora față de alți masculi și față de oameni, dar și frustrarea în general.