Anunțurile de pe Internet cu „cățeluși drăgălași”, așezați artistic pe câte o pătură pufoasă, ascund o realitate hâdă. Mulți dintre acești pui provin din comerțul ilegal cu câini, o afacere cu profituri comparabile cu cele ale traficului de droguri. Traficul cu câini din Europa de Est generează un profit de 700 de euro pe câine. Crescătorii ilegali „produc” pui pe bandă, cu cheltuieli minime și în condiții deplorabile. Puii neînregistrați, nevaccinați și bolnavi sunt vânduți pe Internet, mulți dintre ei murind la scurt timp după achiziționare.

Folosind platformele de anunțuri anonime, traficanții vând rapid și își fac urma pierdută la fel de repede. În Europa, pe aceste platforme sunt publicate zilnic 400.000 de astfel de anunțuri. Pe eBay se vând anual 2,3 milioane de câini, 90% dintre ei ilegal.


În afara traficului intern cu animale de companie, care a făcut subiectul mai multor reportaje TV, România e și principala sursă de exporturi ilegale de câini. Traficanții le fac acte false animalelor, cu complicitatea unor veterinari corupți, și vând câinii în diferite țări din vestul Europei, Germania fiind principala țintă a traficanților români. Câini neînregistrați, nevaccinați și deseori bolnavi sunt transportați peste granițe în condiții crunte. Acest fenomen generează suferințe teribile în rândul animalelor, constituind, în același timp, și o problemă de sănătate publică.

Comerțul ilegal cu câini este însă și o problemă națională, fiind alimentat de cererea mare. Platformele online și rețelele sociale sunt pline de anunțuri ale unor samsari care vând câini aparținând, de regulă, unor rase populare (alteori, aceștia induc cumpărătorii în eroare, pur și simplu, în ceea ce privește rasa) fără acte privind proveniența lor și fără carnet de sănătate. Multe dintre animale sunt prea mici pentru a fi vândute sau sunt deja bolnave.

Adopția este una dintre modalitățile prin care această industrie sinistră poate fi combătută. Având în vedere că cererea influențează întotdeauna oferta, dacă numărul de adopții ar crește, numărul de câini vânduți ilegal ar scădea inevitabil. Iată că adopția are implicații nu doar asupra calității vieții animalelor adoptate și a adoptatorilor lor, ci și asupra bunăstării animalelor, în general.

Dacă ați fost victima celor care fac comerț ilegal cu câini pe Internet sau cunoașteți asemenea cazuri, vă rugăm să ne semnalați acest lucru. De asemenea, vă îndemnăm să luați în calcul varianta adopției atunci când vă gândiți să primiți în viața voastră un animal de companie.

Pentru a vă face o idee despre exportul ilegal de câini din România și despre comerțul ilegal cu câini în România, puteți urmări aceste anchete Deutsche Welle și ProTV:

https://www.dw.com/ro/trafic-ilegal-cu-câini-în-europa-o-afacere-de-miliarde-de-euro/av-50582611

https://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/fabricile-de-caini-care-scot-pe-banda-pui-cu-anomalii-genetice-adevarul-din-spatele-anunturilor-de-vanzare-de-pe-internet.html

https://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/imagini-cu-camera-ascunsa-cum-sunt-traficate-animalele-de-companie-pe-internet-reactia-unui-vanzator.html

Share this post