Ieri vă informam că România, prin pixul ministrului fără studii medicale sau veterinare Ioan Deneș, a mărit cu 27.914 capete cota admisă de vânat invocând pesta porcină.
Între timp, un raport al Directoratului General pentru Sănătate și Siguranța Alimentației, din cadrul Comisiei Europene, ne arată că miniștrii români au luat doar partea care le-a convenit din toată strategia recomandată de specialiștii europeni în privința rezolvării problemei pestei porcine: anume, vânătoarea! În documentul actualizat ultima oară chiar în aprilie 2018 și intitulat ”Strategia pentru UE în caz de gripă porcină africană”, pus la dispoziție partenerilor de către Comisia Europeană, vânătoarea este prezentată ca parte din proces, dar exclusiv vânătoarea targetată, făcută de către vânători special antrenați și în condiții de maximă securitate bio-medicală.
Atenție, raportul comisiei precizează chiar că vânătoarea trebuie interzisă, la izbucnirea infecției, în afara zonelor unde autoritățile vor vâna selectiv exemplare care se presupune că pot fi infectate, și acestea doar în condiții de maximă siguranță. Cităm din capitolul 3 al documentului, capitol intitulat ”Măsuri care să fie aplicate pentru mistreț”, subcapitolul 3.1.3, la rândul său denumit ”Măsuri care trebuie luate în zone nou-infectate”:
”Măsuri care să fie aplicate în cazul apariției gripei porcine într-un areal, oriunde în UE, care nu a fost anterior afectat de epidemie:
- Interzicerea totală a vânătorii de mistreți.
- Acces restricționat la zona infectată.
- Antrenament specific pentru vânători care să reducă probabilitatea răspândirii accentuate a virusului în afara zonei infectate.
- Patrulare activă pentru a găsi carcase de animale (de către personal înalt calificat) pentru a reintroduce supravegherea pasivă.
- Containere în care să se depoziteze carcasele de mistreț pentru fiecare teren de vânătoare. Pentru fiecare punct de depozitare al carcaselor este nevoie de posibilitatea curățării și dezinfecției.”
Documentul continuă într-adevăr cu indicații pentru vânatul selectiv și făcut exclusiv de către personal calificat și antrenat de specialiști în prealabil și exclusiv de mistreț. Cităm:
”b) În aria infectată, după 2-3 luni fără cazuri noi semnalate:
i. Vânătoarea selectivă a mistreților de către vânători antrenați. Asta presupune ca animalele să nu fie eviscerate, iar carcasele să fie puse în pungi de plastic pentru a reduce riscul răspândirii lichidelor corporale purtătoare ale virusului.
ii. Câmpurile de vânătoare să respecte măsurile de biosecuritate aprobate de autoritățile competente.
iii. Toate cadavrele să fie extrase din aria infectată.
iv. Patrulare activă pentru a găsi alte carcase (de către personal antrenat).
v. Fără alte tipuri de vânâtoare în zonele înconjurătoare ariei afectate.
vi. Interzicere totală a hrănirii mistreților;
vii. Testarea tuturor carcaselor găsite.”
În concluzie, UE recomandă într-adevăr parțial vânătoarea exclusiv de mistreț, în zonele afectate, dar o face în niște delimitări extrem de bine specificate, insistând asupra faptului că trebuie făcută doar în arealul infectat și doar de către vânători antrenați anterior de către specialiști, în condiții de maximă siguranță (cu colectarea în pungi de plastic și testarea tuturor cadavrelor). În afara acestor situații, vânătoarea de mistreț este total interzisă.
Mai mult, se interizce total accesul în orice fermă de porci a unui om care în cele 48 de ore anterioare a participat la vânătoare.
Ce a înțeles guvernul României din toate astea? Că trebuie nu doar să interzică și să reducă la ariile infectate vânătoarea, ci că trebuie să o extindă, la nivel național, și să permită cu 28.000 mai multe crime. Asta nu este doar o cruzime inimaginabilă și un pericol imediat adus faunei, ci și un risc evident ca epidemia să se extindă la nivel național!
Animal Society cere public explicații din partea miniștrilor Agriculturii, Mediului și a premierului Dăncilă, dar mai ales demisia ministrului Apelor și Pădurilor, care a semnat săptămâna trecută un ordin care pune în pericol nu doar fauna României, ci și populația acesteia, prin neconformarea la normele științifice și recomandările în vigoare.